Olika glas

Vilka glasögonglas du bör använda beror såväl på ditt synfel som dina önskemål. Här ska vi på glasögon.net visa dig vilka olika slags glas det finns att välja på när du handlar glasögon på nätet.

Enkelslipade glas

De allra flesta glasögon har enkelslipade glas, även kallade enstyrkeglas. Dessa glas har alltså bara en styrka och används framförallt av närsynta personer, men även läsglasögon har enkelslipade glas. Om du ser dåligt på både nära och långt håll bör du skaffa progressiva glasögon, såvida du inte använder enkelslipade kontaktlinser för då kan du använda läsglasögon tillsammans med dina kontaktlinser.

Progressiva glasögon

Glasögon med progressiva glas gör att du som är ålderssynt ser bra på både nära och långt håll eftersom progressiva glasögon har två slipningar, en för långt avstånd och en för kort avstånd. Det här brukar i praktiken göra att du ser bra på alla avstånd. Om du aldrig har använt progressiva glasögon tidigare tar det oftast ett par dagar eller mer innan ögonen vänjer sig vid de progressiva glasen, så bli inte orolig att det är något fel på dina glasögon när du får dem. Progressiva glas kallas ibland även för bifokala glas.

Terminalglasögon

Terminalglasögon har rumsprogressiva glas som är speciellt anpassade för arbete vid datorn och kontorsarbete. Denna sorts progressiva glas har också två slipningar men gör att du ser bra på riktigt nära håll och allt annat som är på 2 – 4 meters avstånd, det som är längre bort än så ser du inte lika bra. Rumsprogressiva glasögon är emellertid det bästa alternativet för just arbete vid datorn och vid skrivbordet.

Fotokromatiska glasögon

Fotokromatiska glasögon passar utmärkt för dig som är känslig för starkt solljus eftersom de tonas och fungerar som solglasögon med styrka utomhus men är helt klara inomhus. Om du bara använder glasögon (och inte linser) är det här det enda vettiga alternativet för dig som vill skydda ögonen mot solljus. Det finns förvisso tonade glas utan styrka som man kan hänga framför sina glasögon men det är inte speciellt praktiskt och inte heller särskilt snyggt.

Antireflexbehandlade glas

Antireflexbehandlade glas gör att glasen på dina glasögon inte reflekterar omgivningen, vilket kan vara bra av två skäl: Dels gör det att du ser bättre i starkt dagsljus och dels syns dina ögon bättre i en miljö med många reflexer, något som kan vara bra för kvinnor som vill att deras snyggt sminkade ögon ska synas så mycket som möjligt.