Solglasögon

Solglasögon är näst intill ett måste när du befinner dig i starkt solljus eftersom den starka UV-strålningen kan skada dina ögon. Om du är glasögonbärare och inte vill använda linser i kombination med solglasögon finns det två alternativ: 1) Skaffa ett par fotokromatiska glasögon som tonar ner glasen i solljus. 2) Skaffa ett par Clip-On som du kan sätta fast på glasögonen.

Om du har god syn eller använder linser är det bästa alternativet såklart vanliga solglasögon, men du ska inte rusa iväg och köpa vilka som helst om du verkligen vill skydda dina ögon. Kolla först in våra 6 tips på vad du bör tänka på innan du slår till.

6 tips för dig som ska köpa solglasögon

  1. Välj helst ett par solglasögon som har en CE-märkning för det visar att de skyddar ögonen mot UV-strålning.
  2. Köp gärna två par solglasögon om du har råd. Se till att ett par tillhör filterkategori 1 eller 2 som funkar bra när det är molnigt ute och ett par tillhör filterkategori 3 som skyddar ögonen effektivt i starkt solljus. Om du ska ut i skidbacken en solig dag bör du använda ett par solglasögon som tillhör filterkategori 4.
  3. Använd aldrig solglasögon med blått glas om det inte handlar om spegelglas. Blått glas släpper nämligen igenom blått UV-ljus som kan skada din hornhinna. Det är rätt märkligt att sådana solglasögon överhuvudtaget får säljas.
  4. Solglasögon med plastglas är oftast ett bättre alternativ än riktiga glas eftersom de lätt går sönder så att ögonen skadas. Plastglas är tack och lov det absolut vanligaste alternativet.
  5. Spegelglasögon är mycket effektiva mot solljus och UV-strålning men kan upplevas som störande av andra när du talar med dem och släpper ofta in för lite ljus.
  6. Välj ett par solglasögon med dynamisk design så att de sitter bra och förhindrar att glasen blir immiga om du ska använda dem när du tränar.