Glas

Enkelslipade glas

Om du är närsynt eller översynt (långsynt) är det glasögon med enkelslipade glas som gäller.  De har en slipning som bara korrigerar ett enda synfel och passar därför utmärkt för dig som bara ser dåligt på långt avstånd eller nära avstånd. En del använder enkelslipade läsglasögon i kombination med enkelslipade kontaktlinser om de är närsynta men även har börjat se dåligt på nära håll.

Bifokala glas

Bifokala glas har två slipningar som gör att du som både är närsynt och ålderssynt ser bra på både långt håll och på nära håll, till exempel när du läser tidningen. Om du inte använder enkelslipade eller bifokala linser och har två synfel är glasögon med bifokala glas ett utmärkt alternativ.

Progressiva glas

Progressiva glas funkar också bra för dig som ser dåligt på två avstånd men är extra bra för dig som ser dåligt över hela registret, alltså på nära håll, långt håll och på mellanavstånd. Progressiva glas har fler slipningar än bifokala glas och gör att du ser bra på alla avstånd.

Rumsprogressiva glas

Glasögon med rumsprogressiva glas används framförallt av folk som ser dåligt på flera avstånd och arbetar vid datorn. De rumsprogressiva glasen gör att du ser allting bra inom en radie på 2 – 4 meter, vilket lämpar sig perfekt för skrivbordsarbete. Glasögon med rumsprogressiva glas brukar kallas för terminalglasögon som du också hittar på glasögon.net.

Fotokromatiska glas

Fotokromatiska glas är genomskinliga inomhus men blir tonade i solljuset utomhus. Det här är ett bra val för alla som vill ha glasögon med solglasögoneffekt istället för att hänga på tonade glas utanpå glasögonen. Glasögon med fotokromatiska glas finns med alla slags slipningar.

Antireflexglas

Antireflexglas, eller antireflexbehandlade glas, gör dels att glasen inte reflekteras på omgivningen i solljus och dels att inga reflexer bildas på glasögonen vilket gör att dina ögon syns tydligare. Alla ovanstående slags glas kan antireflexbehandlas.